Loading...
En iyi logo tasarım firmaları
21Temmuz2022
En iyi logo tasarım firmaları

Logo Nedir? Şirket İçin Neden Önemlidir?

Logo nedir sorusuna kısaca cevap verecek olursak; logo, kelime veya kelimelerle oluşturulan, dijital ya da basılı olmak üzere hemen her alanda kullanılabilen simgelerdir. Amacına göre işletme, kurum veya kişiyi temsil eden logo tipografiktir. Bu terim, kelime veya kelimelerden oluşması sebebiyle, İngilizcede Logotype olarak da isimlendirilir.

Logo Tasarımı Nedir?

Logo tasarımı, logonun oluşabilmesi için yapılan tasarım olarak tanımlanır. Logoların tasarımı, hem kara kalem şeklinde dijital ortamda yapılabilir. Amblemler tek başına tasarlanamadığı için, Logotype entegreli olmaları gerekir. Yani, bir şeyi temsil etmeleri şarttır. Amblem ve logonun iç içe kullanımı ise logo tasarım çalışması olarak adlandırılır.

Amblem Nedir?

Logo ile sıkça birbirine karıştırılan amblem, markalaşma adına tasarlanan soyut, nesnel görüntüler, sayılar ya da harfler yardımıyla meydana getirilen simgeler olarak tanımlanır.

Logo ile Amblem Arasındaki Fark Nedir?

Amblem ve logo arasındaki en belirgin farkı şu şekilde açıklayabiliriz; logo tasarımı yalnız yazılardan oluşur, amblem ise logoyu da içerisinde barındırabilen ve bütün halinde kullanılabilen simgelerdir. Bunun yanı sıra, logo görsel tasarım algısıyla kendini gösterir, amblem ise akılda kalıcılık özelliğiyle ön plana çıkar.

Logo Tasarımının Amacı Nedir?

Logo tasarımında asıl amaç; kişi, hizmet, ürün veya işletmenin markalaşmasını sağlamaktır. Bu noktada logo tasarım çalışması büyük önem arz eder; zira web sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda, kartlarınızda vs. ilk dikkat çekecek husus ambleminizdir. Amblemi gören kişilerin, amblemi ilk görüşte güven duymaları gerekmektedir.

Web sitesi tasarımları, kartvizit, katalog, reklam kampanyaları, broşür ve tabela gibi envanterler, bu noktada en büyük ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle ilk etapta önceliğiniz, her alanda rahatlıkla kullanabileceğiniz kurumsal kimlik ve logo tasarımı olmalıdır. Bu girişim,  markalaşmanın da ilk adımını oluşturacaktır.

Logo Tasarlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Logonuz, markanızın, ürünlerinizin ve sunduğunuz hizmetlerinizin yüzü olacağı için, logo tasarımında kurum ya da kuruluşunuzun imajını dikkate almanız gerekir. Logo tasarımınızı kendiniz de yapabilirsiniz, ancak daha profesyonel bir şey isterseniz alanında uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.

Yine de, bu konu hakkında akıllarda çok fazla soru işareti bulunabiliyor. Biz de Streetart Dijital olarak, markanızın vizyonunu gösteren, etkileyici ve ilgi çekici bir logo tasarımı yapabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri belirledik.

  • Logonuzu gören insanların, logonuzu markanızla kolay bir şekilde özdeşleştirebilmesi için tasarımınızda minimal görseller ve sade fontlar kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, kullandığınız yöntem ve grafik ögeler kurumsal kimliğinizin imajına hitap etmelidir.
  • Logonuz, başka bir kuruluşu çağrıştırmamalıdır. Zira başka bir kuruluşu çağrıştıran logolar, kurumsal imaja çok ciddi zarar verebilmektedir. Dolayısıyla, logo tasarımınızda font ve görsel ögeler orijinal olmalı, hedef kitlesine hitap etmelidir.
  • Sade bir logo tasarlamayı düşünüyorsanız, renklerin birbiriyle uyum içinde olmasına özen göstermelisiniz. Bu sebeple, logonuzda en fazla 3 renk kullanmalı, abartı ve karmaşıklıklardan uzak durmalısınız. Ayrıca, akılda kalıcı semboller hazırlayarak düzgün bir imaj oluşturabilirsiniz.
  • Logolarınızı tasarlarken boyutlara önceden karar vermelisiniz. Zira kimi logolar internet ve benzeri dijital ortamlarda kullanılır, kimileri ise afiş, tabela ya da billboard gibi alanlara yerleştirilebilir. Çözünürlük ayarını da kullanmayı düşündüğünüz platformu göz önünde bulundurarak ayarlayabilirsiniz.
  • Fontların okunabilir olmasına özen göstermelisiniz. Böylece markanızın misyonunu, vizyonunu ve kimliğini yansıtan yazı tiplerini tercih edip, hedef kitlenize vermek istediğiniz mesajı daha anlaşılır bir biçimde aktarabilirsiniz.

Logo Neden Önemlidir?

En sade haliyle söylemek gerekirse logonuz, sizin imzanızdır. İmzanızın, bizzat kimliğinizle şekil bulmuş halidir. Bu nedenle harf, simge ve çizim ya da ikisinin (Çizim ve harf) bulunduğu logo, kurumsal kimlik için önemlidir. Böyle düşündüğümüz takdirde, logonun önemi daha net biçimde anlaşılabilir.

Oluşturulan ya da seçilen logo sayesinde, dünyaya kendinizi daha rahat ve kolay bir şekilde tanıtma imkanı bulabilirsiniz. Böylece, sizi yansıtan bir tasarım ile rakiplerinizden ayrışmak ve bilinirliğinizi çok daha sağlıklı gerçekleştirebilme şansınız olabilir. Logonuzdaki sanatsallık ve yaratıcılık ise hedeflenecek kitleyi doğrudan etkilemektedir.

Kurumsal Kimliğin Önemi

Ünlü markaların logolarını örnek alırsak, hepsinin ortak özellikleri, “Sade, az sayıda renk, okunurluğu kolay ve anlaşılabilir” olmalarıdır.

Piyasa genelinde ağırlık oluşturmak ve söz sahibi olmak için iyi bir imaj yakalanması gerekir. İmajın da belki de ilk adımını logo oluşturmaktadır. Yıllar içinde değiştirilmemiş logolar, sektör içinde en çok bilinir ve söz sahibi olmuş firmalar olarak yer almışlardır. Sürekli değiştirilen ya da yanlış seçilen logo ise dönüşüm sırasında maliyetleri arttırarak, kuruma zararlar vermektedir.

Tasarımınız; yaptığınız işi, faaliyet alanınız ve kaliteniz hakkında bilgilendiricidir. İyi tasarlanmış bir görsel, kurum için referans olup, yüzlerce kelime yerine de geçebilir. Tamamen özgün olan logo ya da amblem, o kurumun özelliğini ortaya çıkararak diğer şirketlerden ayırır. Bu farklılık da mal ve hizmet alımı öncesi prestij faktördür. Bir şirket kendisini çok iyi yansıtan logoya sahip olduğunda, markanın büyümesi daha kolay olacaktır.